Geschiedenis Karekiet

Langs de rivier de Giessen in de Alblasserwaard wonen de families Kooijman en Tukker al vele generaties. Zo ook Lijsje Kooijman en haar dochter, onze geliefde Oma An (Anna). In 1912 mocht Anna als eerste en enige meisje naar de HBS in Gorinchem. Hierbij werd de wat oudere neef Jan Groen Tukker geacht om haar daar onder zijn hoede nemen waardoor er een sterke band ontstond tussen Groen en Anna.

Later trouwde Anna en verhuisde zij naar Rotterdam. Ook Groen trouwde en ging wonen in Gelderland, waar hij jarenlang werkzaam was als directeur van de Nederlandse Centrale voor  Pluimvee en Eieren en regeringscommissaris van Gelderland. Vele bezoeken werden over en weer afgelegd, waardoor ook de kinderen van Anna hun ‘oom Groen en tante Leida’ leerden kennen. Dochter Jenny kwam er graag! Op zoek naar frisse lucht en eten logeerde ze in de oorlog regelmatig in Gelderland. 

Na de oorlog hebben Groen en zijn vrouw Leida op een prachtige plek, driehonderdvijftig meter verder aan de oever van de rivier de Giessen, een huis laten bouwen in de stijl van de Amsterdamse School door zijn vriend Joan van der Meij. Ten westen van deze villa bouwde hij een garage en aan de oostkant, naast de boomgaard, een houten huisje: de Karekiet. Aanvankelijk was het een tijdelijk onderkomen voor de beheerder / hovenier van Jan Groen. Later woonde in een deel van het huis zijn huishoudster.

Ook hier kwam Jenny graag logeren en de band tussen Groen, Leida en Jenny ontwikkelde zich verder. Jenny deelde vooral haar liefde voor planten met Leida en samen waren ze uren bezig in de tuin. De kinderloze Groen en Leida zagen Jenny, haar echtgenoot Dick van Manen en de drie kinderen graag genieten van het buitenleven. 

Gaandeweg werd de Karekiet een drukbezocht familiehuisje, dat uiteindelijk in 1971 door Groen Tukker werd nagelaten aan Jenny en Dick van Manen. 
Op deze fantastische plek hebben inmiddels drie generaties van de familie gelogeerd, gezwommen, gevaren, geklommen, gevist en gevoetbald. Inmiddels is ook de vierde generatie aanstormend.  

Helaas was het oude huisje in de loop der jaren erg verslechterd en niet goed meer te onderhouden. In 2018 hebben wij besloten om het oude huisje te slopen en is er een nieuw houten huisje gebouwd in Scandinavische stijl. Wij hopen dan ook nog vele jaren te kunnen genieten van deze prachtige plek!